Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

DH Skýcovanka

História DH Skýcovanka

 

Už v dvadsiatych rokoch minulého storočia bola v obci ľudová hudba. Jej členovia hrali na strunových nástrojoch. Viedol ju Ján Beličín starší a mala šesť členov. Hrávali na zábavách a na svadbách. Na pohreby chodila hrať dychová hudba z Topoľčianok, nie každý si ju mohol dovoliť. Myšlienka založiť dychovú hudbu v Skýcove skrsla u členov Dobrovoľného hasičského zboru. Iniciátormi, ktorí zapožičali finančné prostriedky na zakúpenie nástrojov, boli Ján Černák, Ján Žikavský, Pavel Pavkov, Jozef Gahér, Jozef Baštrnák, Rudolf Matejov a Jozef Dávid.

Prvými hudobníkmi boli Ján Beličín, Ján Žikavský, Štefan Jurík, Rudolf Žikavský, Peter Bernát, Laurinc Matejov, Rudolf Dávid, Ondrej Baštrnák, František Zbonka a Peter Samko. Odbornú pomoc im poskytol Ján Beličín mladší a horár Eugen Prachár, ktorý do dediny dochádzal z horárne Skýcovský mlyn. Prvýkrát verejne vystúpili na tanečnej zábave 2. februára 1947 v sále miestneho hostinca. Pri príležitosti 2. výročia vypálenia obce účinkovali na pietnom spomienkovom zhromaždení. Odvtedy sa dychovka stala súčasťou života v obci.

V roku 1953 sa stal kapelníkom výborný trúbkar Ondrej Škula, v roku 1964 prevzal taktovku Štefan Baštrnák. Zbieral a upravoval piesne zo Skýcova, je autorom skladieb Lesu zdar a Skýcovský pochod, založil detskú dychovú hudbu.Všetci traja kapelníci pôsobili počas vojenskej služby vo vojenskej dychovej hudbe a pri nácvikoch uplatnili získané vedomosti. Oslavy 20. výročia založenia si DH pripomenula v auguste roku 1967 koncertom na športovom ihrisku za účasti dychoviek z Hostia a Žikavy. Od roku 1969 účinkovala s dychovkou ženská spevácka skupina. Jej členkami boli Anna Kusá, Ľudmila Krigovská, Mária Pavková, Ľudmila Zbonková, Katarína Žikavská-Juríková, Katarína Žikavská-Kusá, Rozália Beličínová, Magdaléna Dávidová, Anna Štuciková, Ľudmila Černáková, Rozália Jenisová, Anna Kováčová, Mária Dávidová-Žikavská, Anna Matejová, Mária Dávidová-Matejová, Ľudmila Kuttnerová a Alžbeta Baštrnáková. Vystupovali v skýcovských krojoch i s pokrývkou hlavy – čepiec a lízy – spievali skýcovské piesne, vzbudzovali obdiv na podujatiach, ktorých sa zúčastňovali, na dožinkoch v Nitre, na festivaloch v Partizánskom, v Hostí a v Červeníku. V roku 1973 nahrávala DH program pre rozhlas a televíziu.

 

phoca_thumb_l_dychovkaold_14_zmena_velikosti

phoca_thumb_l_dychovkaold_31_zmena_velikosti

 

30. výročie vzniku si pripomenuli 15. augusta 1976 koncertom v kultúrnom dome za účasti dychoviek z Topoľčianok a Machuliniec. Dychovka nechýbala na žiadnych podujatiach v obci. Hrala na oslavách, svadbách, pohreboch i na cirkevných obradoch – prijímanie, birmovka i hody.

Od roku 1984 viedol dychovku Štefan Jurík. Bol veľkým prínosom pre kapelu. V roku 1990 prevzal vedenie Marián Just a v roku 1994 sa jej vedenia ujal opäť Štefan Jurík. Vynikajúci hudobník pozdvihol jej umeleckú úroveň. Vychoval mladých hudobníkov, ktorí vymenili staršiu generáciu.V rokoch 1986 – 1996 účinkovali v dychovke speváčky Jana Matejová a Anna Pavková. Dychová hudba nechýba na pietnom spomienkovom zhromaždení, každoročne víta účastníkov pochodu PNCH Skýcov – Zlatno. V roku 1995 účinkovala dychovka v Nitre, kde pápež Ján Pavol II. koncelebroval svätú omšu. So svojím programom vystúpila i v niekoľkých ročníkoch zábavno-speváckej súťaže v obci Spieva celá dedina. Od roku 1996 má nových sólistov Evu Zvolenskú, Zuzanu Juríkovú, Igora Minára a Milana Černáka. Slávnostným koncertom si 20. jula 1997 pripomenuli 50. výročie svojho vzniku. Ako jediný účinkoval v DH od jej vzniku, teda päťdesiat rokov, Peter Bernát. V roku 1999 získali na festivale DH vo Veľkom Lapáši prvé miesto, to isté ocenenie získali i na III. Krajskom festivale DH v Krušovciach.

V roku 2004 sa stal umeleckým vedúcim Štefan Jurík mladší. Je absolventom Konzervatória v Žiline a Vysokej školy múzických umení v Bratislave v hre na trúbku. Pre DH Skýcovanku upravuje nielen ľudové piesne, ale i skladby iných hudobných žánrov – rumbu, slow rock, swing.

Pod názvom Chodíme, chodíme, hore po dedine nahrala DH Skýcovanka v roku 2006 prvé CD. Obsahuje 14 piesní v úprave kapelníka Štefana Juríka mladšieho.

DH Skýcovanka sa dostáva vďaka výborným hudobníkom, spevákom, bohatým a kvalitne predvedeným repertoárom do povedomia širokého okolia. Už tradične každý rok otvára Agrokomplex v Nitre, v roku 2007 účinkovala na Kultúrnom lete v Novej Bani, na festivale vo Veľkom Lapáši a v Hostí. Účinkovala i v Starom Tekove, v Rybníku, vo Veľkej Mani, v Nitrianskych Hrnčiarovciach, v Podhájskej... Nezabudnuteľným zážitkom bolo vystúpenie orchestra zo švajčiarskeho mesta Affoltern am Albis v máji 2007 Brezinách, kde koncertovala aj DH Skýcovanka.

  1. výročie založeniasi dychová hudba pripomenula 1. decembra 2007 slávnostným koncertom v kultúrnom dome.

V súčasnej dobe v nej účinkujú Štefan Jurík starší, Marián Just, Štefan Jurík mladší, Jaroslav Jurík, Peter Pavkov, Martin Minár, Tomáš Minár, Peter Minár, Tomáš Magušín, Marek Pavkov, Ľubomír Hosťovecký, Jozef Žikavský, Pavol Drienovský a speváci Eva Zvolenská, Zuzana Juríková, Milan Černák a Igor Minár. Manažérom je Ernest Haspra