Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Náučné chodníky

Náučný chodník - Vápenný vrch

 

Stručná charakteristika realizovaného projektu Náučný chodník - Vápenný vrch .

Okres: Zlaté Moravce

Chránené územie: Vápenný vrch

Východisko: Areál vápenných pecí (1,5 km od obce po hlavnej ceste na Bošany)

 

Prístup k Náučnému chodníku: pre ubytovaných v turistickej ubytovni Breziny – po zvážnici na Západnom úpätí Vápenného vrchu, pre náhodných a individuálnych návštevníkov z námestia po hlavnej ceste v smere na Bošany 1,5 km od obce , pre náročných po 228 schodoch tzv. úsekom vysokohorskej turistiky v stredných polohách k turistickej rozhľadni na kóte 536 m.n.m. a ďalej po hrebeni 1 km k areálu vápenných pecí

Dĺžka: 2 km

Čas prechodu: 1 hod. s prevýšením 100 m po schodoch so 42% sklonom od juhovýchodu nad obcou

Počet zastávok: 9

Náročnosť terénu: nenáročný až stredne náročný

Nadväznosť na turistický chodník: pokračovanie po Náučnom partizánskom chodníku – 13 km do obce Zlatno

Typ chodníka: peší – letný samoobslužný, obojsmerný, okružný

Rok otvorenia: 2005

Správca: Obec Skýcov, Združenie urbárnikov obce Skýcov, Združenie pre CR Vápenkár

Zameranie Náučného chodníka: historické, prírodovedné, ochranárske, rekreačno-turistické

Poznámka: Náučný chodník sprevádza návštevníkov územím Vápenného vrchu, ktorý je posiaty množstvom kráterov po delostreleckých granátoch z obdobia II. svetovej vojny a jám tzv. štôlní, ktoré vznikali ťažbou vápenca namáhavou prácou skýcovských vápenkárov tým najjednoduchším spôsobom. Tento zaujímavý vápencový útvar je jedným zo zdrojov pitnej vody pre obyvateľov Skýcova. Je však aj zdrojom a zásobárňou liečivých rastlín a lesných plodov. Na prísne chránenom úseku sa na ploche cca 200 m2 vyskytuje vzácny druh vstavačovitej rastliny orchidea.


Zaujímavosti na trase: areál vápenných pecí, technická pamiatka obce, kráterovitý terén ako nemý svedok bojov z II. svetovej vojny, povrchové vápencové lomy uspôsobené na rekreačno-náučné zastavenia, výskyt vstavačovitých rastlín, turistická rozhľadňa na kóte 536 m.n.m. s výhľadom v rádiuse 100 km – Pohronský Inovec, Považský Inovec, Biele Karpaty, hranica ČR, Strážovské vrchy, Malá Fatra s končiarmi Veľkého Kriváňa a Chlebu.