Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ochotnícke divadlo v Skýcove

Načrime trochu do histórie ochotníckeho divadla v Skýcove.

Divadlo v Skýcove má dlhoročnú tradíciu. Divadelné hry sa začali nacvičovať už po roku 1920. Aktívnu činnosť vyvíjal Spolok divadelných ochotníkov, ktorí okrem divadiel nacvičovali aj zborový spev. Režisérom divadelného súboru a vedúcim spevokolu bol vtedajší učiteľ Mikuláš Vodrážka. V divadelnej tradícii sa na Skýcove pokračovalo aj po 2. svetovej vojne. Režisér Peter Samko v roku 1946 nacvičil hru „Zbojník gavalier“. Hra sa hrala v starej škole pri kostole, kde sa už nevyučovalo. V roku 1947 nacvičili ochotníci hry Jednota prelomí ľud a Kto je pánom v dome. Režisérom bol Jozef Belica. Za divadelnú hru Jánošíkov poklad v roku 1948 udelilo ústredie slovenských divadelných ochotníkov v Martine v skupine C súboru 1. miesto. V roku 1953 navštívili Skýcov herci SND. Predstavili sa hrou Šarišské čudo, ktorá zožala veľký úspech. Pri príležitosti 10. výročia vypálenia obce 15.3. 1955 vystúpili ochotníci s divadelnou drámou Najlepší synovia a dcéry.

 

phoca_thumb_l_divadlo_old_10

 

V rokoch 1956-57 za divadelnú hru Sedliacka láska získali ochotníci 1. miesto. Režisérom bol Peter Samko.

V 50-tych rokoch vtedajšia riaditeľka školy Elena Vavrová nacvičila so svojimi žiakmi hry „Šípková Ruženka“ a „Dve Marienky“.

V roku 1963 pod vedením Márie Jakabovej nacvičili žiaci hru „Muška Svetluška“.

Po krátkej odmlke ochotnícky súbor opäť oživil svoju činnosť.

V roku 1967 nacvičil divadelnú hru B.S. Timravy „Páva“. Režisérom a hercom bol J. Kuruc.

V roku 1968 vystúpili ochotníci s dvomi hrami : „Hrob lásky“ a „Hora volá“. Žiaci nacvičili hru „Zlatá studňa“.

V roku 1969 nacvičili ochotníci dve divadelné hry „Pani richtárka“ a „Večer príde vrah“. Režíroval ich Július Kuruc.

V roku 1971 nacvičili žiaci hru „Ferdo detektívom“. V 70-tych rokoch činnosť divadelného súboru stagnovala. Divadelné tradície udržiavajú žiaci ZDŠ. V roku 1973 nacvičili rozprávkovú hru „Nie je čert ako čert“. Hru režírovala pani učiteľka Helena Juríková.

V roku 1974 deti vystúpili s hrou „Detvanček Hopsasa“ v réžii Štefánii Širučkovej a Heleny Juríkovej. Potom nastala dlhá divadelná prestávka.

Až v roku 1993 pod vedením Marianny Krigovskej nacvičili žiaci divadelnú hru „Ježiško v závejoch“ a „Snehová kráľovná“.