Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

DS Hrušov

Divadlo v Skýcove má dlhoročnú tradíciu. Divadelné hry sa nacvičovali už po 1. svetovej vojne – po roku 1920.Aktívnu činnosť vyvíjal Spolok slovenských divadelných ochotníkov.

Členovia Spolku okrem divadiel nacvičovali i zborový spev.Bol vytvorený 50-členný spevokol, ktorý s divadelným a speváckym programom vystupoval po okolitých obciach. Obetavým vedúcim spevokolu a režisérom divadla bol vtedajší učiteľ v obci Mikuláš Vodrážka.

Aj po 2.svetovej vojne sa pokračovalo v tejto tradícii. Ako prvú nacvičili hru Zbojník gavalier v roku 1946. Režisérom bol Peter Samko. Hra sa hrala v starej škole pri kostole, kde sa už po vojne nevyučovalo.

V roku 1947 nacvičili ochotníci hru Jednota prelomí ľud a Kto je pánom v dome. Režisérom bol Jozef Belica a hercami boli členovia potravného družstva. Za divadelnú hru Jánošíkov poklad v roku 1948 udelilo Ústredie slovenských divadelných ochotníkov v Martine v skupine C za 1. miesto.

V roku 1953 navštívili Skýcov herci SND v Bratislave. Aj napriek skromným podmienkam predviedli na javisku kultúrneho domu divadelnú hru Šarišské čudo. Hra zapôsobila na obecenstvo, čo sa prejavilo búrlivým potleskom. 15. marca 1955 sa konalo spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 10. výročia vypálenia obce. Večer divadelní ochotníci vystúpili s divadelnou hrou – drámou Ladislava Semráda Najlepší synovia a dcéry na motívy knihy J. Fučíka Reportáž spod šibenice.Ochotníci nacvičujú divadelné hry každoročne – i niekoľko. Vystupujú s nimi v okolitých dedinách a zúčastňujú sa divadelných súťaží. V okresnej súťaži STM v roku 1956 – 57 za divadelnú hru Sedliacka láska získali 1. miesto. Režisérom bol Peter Samko.

 

phoca_thumb_l_divadlo_old_03

 

I žiaci národnej školy rozvíjali divadelnú tradíciu. Pod vedením riaditeľky školy Eleny Vavrovej nacvičili koncom 50-tych rokov hry Šípková Ruženka a Dve Marienky.

V roku 1963 bola v obci otvorená plnoorganizovaná ZDŠ. Pod vedením Márie Jakabovej nacvičili hru Muška Svetluška.Po kratšej odmlke ochotnícky súbor opäť oživil svoju činnosť. V roku 1967 nacvičil divadelnú hru B.S. Timravy Páva. režisérom i hercom bol J. Kuruc.V roku 1968 bolo zastarané javiskové zariadenie nahradené novým v hodnote 251 tisíc Kčs. Ešte v tom istom roku vystúpili ochotníci s dvoma hrami: Hrob lásky a Hora volá.Divadelný krúžok pri ZDŠ nacvičil hru Zlatá studňa. V roku 1969 nacvičili ochotníci divadelné hry Pani richtárka – začiatkom roka a pred Vianocami vystúpili s hrou Večer príde vrah. Režíroval ich a herecky vystupoval Július Kuruc. z ostatných hercov možno spomenúť Jozefa Černáka, Františka Dávida, Máriu Beliansku, Máriu Černákovú, Kornéliu Matejovú, Emíliu Matejovú, Petra Matejovho.V roku 1971 nacvičili žiaci Ferdo dedektívom. Slovenský zväz žien sa predstavil hrou Juraja Dandyho Oklamaný manžel. V 70. rokoch činnosť divadelného súboru stagnuje. Oživením divadelných tradícií sú divadelné hry žiakov ZDŠ.V roku 1973 nacvičili rozprávkovú hru Nie je čert ako čert. Hru nacvičila Helena Juríková.V roku 1974 vystúpili s hrou Ľuda Zelienku Detvanček Hopsasa v réžii Štefánie Širučkovej a Heleny Juríkovej. S divadelnými hrami sa občania stretli v obci prostredníctvom hosťujúcich súborov. V roku 1979 vystúpili v obci ochotníci z Hosťoviec s veselohrou Kuchárky z Ovseného.V roku 1981 sa predstavil divadelný súbor z Topoľčianok hrou svojho rodáka Fudolfa Kazíka Verona.Po mnohých rokoch nacvičili žiaci ZŠ v roku 1993 pod vedením Marianny Krigovskej divadelnú hru Ježiško v závejoch. V roku1994 vystúpili v obci ochotníci z Vozokán s veselohrou Ulička.

Po takmer 20 rokoch sa z iniciatívy Ľubomíra Hosťoveckého a ďalších nadšencov obnovuje tradícia ochotníckeho divadla. V roku 1994 bol založený Divadelný súbor HRUŠOV, ktorý od roku 1997 pracuje v rámci Miestneho odboru Matice slovenskej v Skýcove. Každý rok nacvičí súbor predstavenie z dedinského ľudového prostredia, čím prináša radosť a kultúru nielen v Skýcove, ale i okolitých obciach.

 

phoca_thumb_l_Hlada_sa_zenich_6

 

 

Zoznam hier :

1995 – Hrob lásky

1996 – Hora volá

1997 – Strašidlo 

1998 – Juvelír alebo hľadá sa ženích

 

1999 – Tri vrecia zemiakov, Kamenný chodníček

2000 – Svedomie 

2001 – Vrahyňa 

2002 – Inkognito

2003 – Ulička

2004 – Už sú všetci v jednom vreci

2005 – Ej, horička zelená

2006 - Ej, horička zelená

2007 – Pytliakova žena

2008 – Trikrát svadba

2009 – Sirota