Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Deň matiek

Dátum: 14.05.2023
Autor: Obec Skýcov
Deň matiek

Deň matiek

Milé mamičky, babičky,

Kto spočíta v kalendári všetky sviatky, dni pracovného pokoja, či pamätné dni?

Sú farebné, alebo inak výrazne vyznačené, no nie v každom môžeme nájsť ten, čo je z hľadiska ľudského bytia tým najdôležitejším – Deň matiek.

Možno ho právom označiť za prvý sviatok pre každého syna, či dcéru, vnúčatá i tie najmenšie pravnúčatá. Nie je to náhoda, že tento významný deň je zaradený do najkrajšieho mesiaca v roku. Májový mesiac viac ako iný, evokuje mýtus lásky.

Láska vchádza do človeka cez vzťahy – správanie sa k druhému, ľudské dotyky, pohľad i pohladenie. Možno z lásky, možno z potešenia, možno z túžby po niečom krásnom vzniká nový život – dieťa. Je vítané, očakávané i neočakávané. Klope na ženské srdce samo, oslovuje ho a dôveruje darkyni života – matke.

Matka je jediná, ktorá pri svojom dieťati stojí keď zablúdi, jediná ktorá verí, keď ho všetci odsudzujú a jediná, ktorá miluje, keď ho všetci nenávidia. Pritom sama je zraniteľná, citlivá a často unavená. Cez svoje materstvo sa stáva silnou, odolnou a nevyčerpateľnou. Silu materinskej lásky možno prirovnať k sile jarnej prírody, z ktorej vychádza nevyčerpateľná nová energia.

Tak ako zem na jar svieti sviežou zeleňou, hlavičkami zlatých púpav a ohnivých tulipánov, tak každá matka žiari pri pohľade na svoje deti – na svoje kvietky. Zastavme sa dnes na chvíľu vo víre všednosti a neodkladných povinností a chyťme do dlaní matkinu ruku. Láskajme ju tak, ako ona nás kedysi v detstve hladila, milujme ju tak, ako ona nás celý život milovala a svojou bezodnou láskou zahŕňala.

Dnes som mal tú česť prihovoriť sa k Vám pri príležitosti jedinečného sviatku, akým je Deň matiek. Dovoľte mi, aby som vyjadril svoj obdiv všetkým matkám sveta a zaželal čo najvrúcnejšie z celého srdca, aby ich sviatok vydržal v našich mysliach a srdciach nielen v mesiaci máj, ale aj po celý rok. V mene svojom a v mene Vašich detí, nielen dnes, nech znie ľúbim Ťa mami, ďakujeme, ďakujem ...

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.