Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Film Biskup Michal Buzalka na RTVS a TV LUX

Dátum: 29.09.2022
Autor: Obec Skýcov
Film Biskup Michal Buzalka na RTVS a TV LUX

Film Biskup Michal Buzalka

Televízna premiéra
1. november 2022 o 20:10 na STV 2
17. november 2022 o 21:00 v Televízii Lux
 
Keď sa uväzneného biskupa Michala Buzalku spýtala jeho neter, prečo neemigroval ako druhí, odpovedal: Nič som zlé neurobil, pred kým som mal utekať? Pán Ježiš trpel za mňa, prečo by som ja nemohol trpieť preňho? Počas druhej svetovej vojny bol Michal Buzalka vojenským biskupom, čo komunistická moc zneužila ako zámienku k obvineniu z kolaborácie. V roku 1951 ho v bábkovom procese proti trom katolíckym biskupom odsúdili za vojenskú zradu, velezradu a špionáž pre Vatikán. V temných obdobiach 20. storočia si však biskup Michal Buzalka zachoval svetlo. Oporou mu bola pre neho typická spiritualitu kríža, výstižne vyjadrená aj jeho biskupským heslom Per crucem ad lucem. Skrze kríž ku svetlu.
 
Film zhodnocuje vyše dvadsaťročný historický výskum, ako aj najnovšie poznatky z bádania vo Vatikánskych archívoch z nedávno sprístupneného obdobia pontifikátu pápeža Pia XII.. Film približuje príbeh kňaza, ktorý prešiel vrcholiacou maďarizáciou a po rozpade Uhorska zažil besnenie boľševizmu. Veľmi rýchlo tiež rozpoznal nebezpečenstvo ateistickej politiky novovzniknutého Československa. Menovanie za biskupa tesne pred vyhlásením autonómie Slovenska v roku 1938 ho akoby predurčilo na zvláštnu úlohu počas prvej Slovenskej republiky. Veľmi rýchlo odkryl nebezpečenstvo plynúce z nemeckého národného socializmu, ktorému staval účinné obranné hrádze. Vďaka spolupráci s vatikánskou nunciatúrou v Bratislave a tiež vďaka plneniu úloh spojených s vedením kňazského seminára a Katolíckej akcie, ako aj vďaka autorite, ktorú získal ako vojenský vikár, nás tento biskup sprevádza zložitými úsekmi dejín Slovenska v dvadsiatom storočí. Dokumentárny film je aj sondou do histórie farností Svätý Anton, Skýcov, Vajnory a Zavar. Poukazuje tiež na nezvládnuté stránky politického procesu, ktorý odsúdil trnavského pomocného biskupa Buzalku na doživotie.
 
Film o málo známom biskupovi Michalovi Buzalkovi vznikal dva roky. V mesiacoch september a október sa vo farnostiach spojených so životom biskupa Michala Buzalku uskutočňujú predpremiéry nového 55 min. dokumentárneho filmu. Televízna premiéra v RTVS bude na Sviatok všetkých svätých 1. novembra 2022 o 20:10 na STV 2. Premiéra v Televízii Lux bude nasledovať v Deň boja za slobodu a demokraciu 17. novembra 2022 o 21:00.
 
Myšlienky biskupa Michala Buzalku z filmu:
 
Nad prevratmi sveta pevne a neochvejne stojí kríž! A s ním pevne stojí, kto sa oň opiera. Kríž zachránil všetko, čo pýcha priviedla do skazy a kríž sa stal znamením všetkého dobra.
 
Len vtedy je človek dokonalým človekom, keď vo všetkom dáva pozor, že duša je cennejšia čiastka jeho „ja“. Keď vedome a dobrovoľne odkladá svoje nedostatky a svoje chyby, ako odkladá aj svoje roztrhané šaty.
 
Kríž nás nepomýli, nezavedie na bludné cesty. Veď tak sladko, uspokojivo nám znejú slová Spasiteľove: ,,Ja som cesta, pravda a život“, a ďalej „Kto mňa nasleduje, nechodí vo tmách". ,,Per crucem ad lucem" - skrze kríž ku svetlu!
 
V kríži pramení naša celá vierouka i mravouka, náš katechizmus. Duch ukrižovaného je duch lásky a obeti, a duch modernej spoločnosti je duch sebectva a pôžitkárstva.
 
Tvorcovia
 
scenár a réžia: Marek Poláček
dramaturg: Kristian Bezák
odborná spolupráca: prof. Róbert Letz, ThDr. Peter Slepčan, prof. Emília Hrabovec, doc. Marek Šmíd, prof. Mateo Luigi Napolitano, Dr. Bernard Ardura
komentáre a citácie nahovorili: Jozef Šimonovič, Ján Gallovič, Peter Rúfus, Přemek Boublík
hrali: Marián Miškov, Marcela Mišková, Pavol Lunter, Bronislav Antoš, Peter Kupkovič, Ján Bednárik, Pavel Reisel
strih a kamera: Lukáš Straka
II. kamera: Pavol Brečka, Michal Benko, Ľuboslav Polák
grading a grafika: Jaromír Ferianc
zvuk: Daniel Sivota, Andrej Kubík
hudba: Marco Frisina, Daniel Gabčo, Ľubomír Gabčo, zbor Vox Cantoris, štúdio Fontána
producent: Viera Hlavinová, Tomáš Straka
šéfdramaturgička: Bernadeta Tokárová
 
Film podporila Konferencia biskupov Slovenska grantom zo Zbierky na Katolícke masmédiá, ako aj Ministerstvo kultúry SR. Koprodukčnými partnermi sú RTVS a Televízia Lux.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.